Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Uitstekend!
woonkamer

5 tips om je woonkamer opnieuw in te richten

Voor veel mensen is de woonkamer een van belangrijkste plekken in huis. Je brengt er zelf veel tijd door, maar ook als vrienden en familie op bezoek komen, is de kans groot dat ze in de woonkamer zitten. Daarom is het belangrijk om er een fijne plek van te maken. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? We snappen dat je door de bomen het bos niet ziet, daarom geven we je 5 praktische tips.

1. Bedenk welke sfeer bij jou past

Voordat je überhaupt aan de slag gaat met je woonkamer aanpassen, is het slim om te bepalen welke sfeer je wil. Ga je bijvoorbeeld voor een romantische sfeer of liever voor landelijk? Maak daarom van te voren een moodboard met alles wat je mooi vindt. Op die manier kun je eenvoudig een stijl bepalen en maakt het de vervolgstappen eenvoudiger.

2. Bepaal de indeling van je woonkamer

Nu gaat het echte werk beginnen: de indeling van je woonkamer. Bekijk van te voren waar je de bank wil hebben, bijzettafels, lampen, kasten etc. Let op dat de meubels niet in de looproutes komen te staan. Anders krijg je meer ergernis dan dat je kunt ontspannen.

Als je de indeling duidelijk hebt, weet je precies wat je nog nodig hebt en welke meubels je kunt hergebruiken. 

3. Kies een vloer, kleur en gordijnen

Nu je weet welke sfeer je wil en de indeling weet, wordt het tijd voor het uitzoeken van een vloer en de kleur op de muur. Zorg dat dit bij elkaar matcht. Neem dus gerust verfstalen mee als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken. Zodra je de vloer en kleur voor op de muur hebt uitgezocht, dan kun je ook de gordijnen uitzoeken. Kijk hierbij vooral naar de lengte. Gordijnen die hangen aan het plafond en doorlopen tot aan de vloer geven vaak een ruimtelijk gevoel. Maar wil je vooral inkijk voorkomen? Dan zijn plissé gordijnen een betere keuze.

4. Zoek meubels uit

Hoe groot je woonkamer ook is, het is fijn als het ruimtelijk aanvoelt. Houd hier dan ook rekening mee als je nieuwe of tweedehands meubels gaat uitzoeken. Werk hierbij vooral in de hoogte. Kies bijvoorbeeld voor een open metalen wandkast. Zet zo’n kast niet te vol met spullen, dit kan rommelig ogen.

Maar ook een bank is vaak een belangrijke eyecatcher. Kijk daarom goed welk formaat je nieuwe bank moet hebben, maar ook welke kleur de bank moet hebben.

5. Accessoires

Zodra je bovenstaande punten hebt uitgevoerd, dan kun je beginnen met het verzamelen van accessoires. Een belangrijk onderdeel zijn de wanden. Hang een mooie poster op, kies leuke foto’s uit en hang een spiegel op.