Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Uitstekend!
keuken-lange-mensen-(1).jpg

Keuken voor lange mensen: 4 tips

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, dan kun je zowel online als offline inspiratie opdoen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van diverse showrooms, keukens die je ziet bij vrienden en familie of ga Pinterest af om te kijken wat je mooi vindt of bij jou past. 

Maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je zoekt naar een nieuwe keuken of soms zelfs rekening mee moet houden. Als je bijvoorbeeld een keuken voor lange mensen zoekt, dan moet je rekening houden met een andere hoogte van je aanrechtblad dan wanneer je kleiner bent dan gemiddeld. Maar het is ook goed om te weten welke soorten keukens je hebt en waar je dan rekening mee moet houden. Op deze pagina vertellen we je er meer over!

1. Soorten keukens

Keukens vind je in alle soorten en maten. Welke keuken bij jouw huis past, hangt natuurlijk ook af van de beschikbare ruimte. Toch is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Daarom lichten we de vormen hieronder voor je uit!

U-keuken

Een U-keuken is ideaal om alles dichtbij de hand te hebben. Alle zijden staan namelijk tegen een muur. Als je ruimte over hebt, dan kun je ook nog een kookeiland toevoegen. Op deze manier kun je nog meer kwijt en heb je meer werkvlakken. 

Hoekkeuken

Als je een hoek hebt waar je de keuken wil plaatsen, dan is de hoekkeuken de ideale oplossing. Bij een hoekkeuken heb je vaak een groot werkblad en heb je veel bewegingsvrijheid. Als je een grote ruimte hebt, dan kun je ook hier een kookeiland toevoegen. Maar ook als je een kleine ruimte hebt, dan is een hoekkeuken de ideale oplossing, doordat je veel opbergmogelijkheden hebt.

Rechte keuken

Als je een kleine ruimte hebt, dan is een rechte keuken altijd een goede oplossing. Dit soort keuken is compact, maar je kunt er ook veel mee. Er is niet alleen ruimte voor bijvoorbeeld een spoelbak en je warmtebron, maar er is ook ruimte voor luxere opties, zoals een vaatwasser een afzuigkap.

2. Keuken voor lange mensen

Als je een keuken voor lange mensen zoekt, dan is vooral de hoogte van het aanrechtblad belangrijk. De ‘oude’ standaard hoogte is ongeveer 92cm. Ben je tussen de 1.75m en 1.95m? Dan is een hoogte van 95cm een goede hoogte. Dit wordt ook steeds vaker al als een standaard hoogte gebruikt. Ben je langer dan 1.95m? Dan raden we je aan om te kiezen voor een hoogte van 105cm. Als je bij een winkel of een webshop aangeeft dat je op zoek bent naar een keuken voor lange mensen, dan kunnen ze je sowieso verder helpen!

3. Gemiddelde kosten van keukens

De kosten van een keuken hangt natuurlijk af van je wensen. Hoe groot moet je keuken worden, hoe luxe moeten de accessoires zijn, wil je een kookeiland of niet en zo zijn er nog veel meer opties die van invloed zijn op de prijs van je nieuwe keuken. Tegenwoordig kun je een keuken, inclusief montage, al vanaf € 2.500,- kopen. Maar gemiddeld ben je € 8.500,- voor een nieuwe keuken kwijt.

Hierbij maakt het niet uit of je een keuken voor lange mensen bij Ikea koopt of bij een keukenspeciaalzaak. De keukens van Ikea zijn namelijk ook niet meer zo goedkoop als dat ze ooit waren. Maar laat je niet direct beïnvloeden door de prijs, maar kies altijd voor kwaliteit!

4. Check de betrouwbaarheid

In je zoektocht kom je hoogstwaarschijnlijk diverse keukenzaken tegen. De kwaliteit van je nieuwe keuken zal hier ook verschillend zijn. Ga daarom van te voren na hoe betrouwbaar ze zijn en of er iets te vinden is over de kwaliteit. Online kun je vaak veel reviews terugvinden.

We raden je aan om te zoeken op keukenzaken die minimaal 4 van de 5 sterren hebben. Geen (keuken)zaak is natuurlijk perfect, maar dit geeft je wel een idee hoe ze problemen oplossen en/of hier mee omgaan. Het is natuurlijk zonde als je straks een mooie keuken hebt uitgezocht, maar er van alles misgaat. Denk bijvoorbeeld aan de levertijd, montage en de kwaliteit van het geleverde materiaal. Doe dus van te voren goed je research.

Extra tips

We geven je graag nog een extra tip als je een nieuwe keuken gaat kopen. Sla foliedeuren, keukens met kunststof ommantelde keukenfronten, over. Foliedeuren zijn namelijk in de fabriek strak getrokken en hierdoor staat er na plaatsing altijd spanning op de deuren. Hierdoor laat het keukendeurtje na plaatsing los.

De andere tip is om te kiezen voor een betonnen aanrechtblad. Niet alleen is dit super stevig, maar ook een ontzettend mooie toevoeging aan je keuken voor lange mensen! Als je aan een betonnen aanrechtblad denkt, dan denk je vast aan massieve aanrechtbladen. Maar niets is minder waar. In de praktijk zijn ze namelijk ongeveer 5 centimeter dik. De mee gegoten opstaande rand zorgt vaak voor de indruk dat ze dikker zijn dan andere soorten keukenbladen.